Anahtar Priz Çeşitleri

14-01-2019 15:58
Anahtar Priz Çeşitleri

Anahtar Priz Çeşitleri Nelerdir?

 

Elektrik devrelerinden yer alan anahtarlar, enerji iletimini durdurma ve sürdürme işlevi gördüğü için enerjiyi kontrol edebilmeyi sağlar. Bugünkü bildiğimiz formda ve işlevde ilk elektrik anahtarının geliştirilmesi 20. yüzyılın başlarında gerçekleşti. O zamandan bu zamana gelişen anahtarlar için artık değişik çeşitlerden bahsetmek mümkün. Doğru anahtar seçimi bu çeşitler arasındaki farkı bilmekten geçiyor.

Anahtarlarda kullanılma biçimi, elektrik tesisatında konumlandığı yer, devrenin özellikleri gibi farklı kriterler baz alınarak farklı sınıflandırmalar yapılabilir.

Elektrik anahtarların en kullanışlı sınıflandırması devreye (yapılarına) göre yapılanıdır. Bu açıdan anahtarlar Tekli Anahtar (adi – tek kutuplu anahtar), komütatör anahtar ve vaviyen anahtar olmak üzere temel üç gruba ayrılmaktadır. Tekli anahtarlar bir ya da birden fazla aydınlatma armatürünü tek yerden açıp kapatmaya yarar.

İki farklı aydınlatma armatürünü aynı yerden açıp kapatmayı sağlayan komütatör anahtarların üstünde iki tuş bulunmaktadır ve bu tuşlar farklı aydınlatma armatürünü kontrol eder. Vaviyen anahtarlar ise aydınlatma armatürlerinin farklı yerlerden açılıp kapanmasına olanak tanır.

 

Anahtar Priz Satın Alırken Güvenilir ve Dekoratif Olanları Tercih Edin

 

Teknik sınıflandırmanın yanı sıra anahtarlar modellerine, yani dış görünüşlerine göre de çeşitlere ayrılıyor. Tekli Anahtar Prizler, komütatör ve vaviyen anahtarlar evlerin dekorasyonuna uyum sağlayacak şekilde farklı modellere sahip. Çıkarılabilir çerçeveye sahip anahtar prizler değişik dekorasyonlara uyum sağlayabiliyor. Anahtar satın alırken bu tür modellere yönelmek anahtarı sadece işlevi için orada bulunan bir bileşen yapmaktan çıkaracak, bir dekor unsuruna dönüştürecektir.

Elbette söz konusu anahtar prizler olunca estetikten ziyade kalite önemli. Anahtar prizlerde yüksek kalite, güvenli kullanım ve dayanıklılıkla mümkün. Güvenilir markaların seçimi bu açıdan elzem. Montaj işini mümkünse işin ehli birine bırakmanız hem montaj sırasında hem de kullanım esnasında güvenliğin sağlanması için gerekli. Bununla birlikte montajı siz yapacaksanız ve konunun ustası değilseniz kolay monte edilen anahtarları seçebilirsiniz.

Günümüz yeni nesil anahtarlarından olan dimmer anahtarlar da yeni bir tür olarak anahtar dünyasında "standart anahtar – dimmer anahtar” şeklinde yeni bir sınıflandırma yaratabilir. Aydınlatma armatürünün parlaklığını kontrol etmeye olanak veren bu anahtarlar enerji tasarrufu sağlamalarıyla dikkat çekiyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.