Neden Enerji Tasarrufu?

10-01-2019 16:50
Neden Enerji Tasarrufu?

Henüz Yaşayabileceğimiz Başka Bir Gezegen Yok

 

1763 yılında James Watt’ın Buharlı Makineyi geliştirmesiyle ilk adımını atmış olan Sanayi Devrimi, üretimde kas gücünün yerini büyük oranda makine gücüne bıraktı. Bunun doğal sonucu olarak dünya genelinde enerji kullanımı artmaya başladı. 19. yüzyıldan itibaren hızlı şekilde artan dünya nüfusu ve 20. yüzyılda baş gösteren aşırı tüketim eğilimi, enerjiye duyulan ihtiyacı bağımlılık düzeyine yükseltti diyebiliriz.

Günlük hayatta her yerde kullandığımız enerji iki kaynaktan elde ediliyor: fosil yakıtlar ve yenilenebilir kaynaklar. Petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıtlar enerji talebinin büyük bölümünün karşılandığı kaynaklar. Fosil kaynak kullanımı çevre için son derece olumsuz etkiler yaratan karbon emisyonuna neden olmaktadır.

Atmosferdeki sera gazlarının büyük kısmı enerji üretimi ve tüketiminden kaynaklanmakta. Fosil kaynak kullanılarak üretilen enerji, sera gazı miktarını hızla arttırıyor. Bunun olumsuz sonucu ise çağımızın sorunu küresel ısınma.

Aşırı enerji üretimi ve tüketimi, Enerji Tasarrufu konusunda duyarsızlık makro bazda çevreyi olumsuz etkilerken mikro bazda ise devletlerin ve bireylerin harcamalarının artması sonucunu yaratıyor.

 

11 Yıl İçinde Önlem Almazsak Geri Dönüşü Olmayacak

 

40 ülkeden 133 yazarın oluşturduğu uluslararası bir kurul, 6000 bilimsel yayını inceleyerek hazırladığı 700 sayfalık raporda eğer gerekli önlemler bir an evvel alınmazsa 2030 yılında çevresel sorunların geri dönülemez, telafi edilemez noktaya varacağını ortaya koyuyor. O noktaya ulaşmamak için devletler bazında yapılacak düzenlemelerin yanı sıra, bireylerin üstüne de önemli görevler düşüyor. Enerji üretiminde fosil kaynak yerine yenilenebilir kaynak kullanımını teşvik edecek ya da zorunlu kılacak düzenlemeler devletlerin yapması gerekenlerden.

Konutlarda, iş yerlerinde, sokaklarda kısaca her yerde elektrik, olmazsa olmaz konumunda. Her an yararlandığımız elektriği tasarruflu kullanmak, enerji tüketimini azaltacaktır. Enerji tüketiminin azalması, enerji talebinin, dolayısıyla enerji üretiminin azalması anlamına gelir. Enerji üretiminin azalması ise daha az fosil kaynak kullanımı ve daha az sera gazı demek. Enerji tüketiminin azalması aynı zamanda kişiler bazında bakıldığında, enerji maliyetinin azalması, bütçe dengesinin korunması anlamlarını taşımakta.

 

Enerji Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

 

Enerji Tasarrufu, enerjiyi gerektiği zaman, gerektiği kadar kullanmaktır. Tasarrufla kast edilen mahrum olma hali değil. Enerji kullanımını ihtiyaçları karşılayacak fakat ihtiyaçtan fazlasını harcamayacak şekilde ayarlamak gerekir. Bunun için alınacak tedbirlerin başında enerjiyi verimli kullanan ürünleri tercih etmek geliyor. Çamaşır makineleri, buzdolapları gibi elektrikli ev eşyalarında A sınıfı enerji tasarrufu sağlayanlar çevre ve bütçeniz için en iyileri.

Aydınlatma ürünlerinde de enerjiyi verimli kullanan alternatiflere yönelmekte fayda var. LED aydınlatmalar gibi çözümler hem daha kaliteli aydınlatma sağlıyor hem de kabarık elektrik faturalarına neden olmuyor.

Bunların yanı sıra gerekmediği durumlarda aydınlatmayı kullanmamak, elektrikle çalışan ürünlerin işleri bitince elektrikle bağlantısını kesmek, bakımlarını düzenli olarak yaptırmak alınacak en basit elektrik tasarruf önlemleridir.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.